„Așteptările stabilesc tonul în orice situație”. (p.43)

„O istorie dată naibii: 111 povești pe care ar fi trebuit să le afli la școală”, Căpitanul; trad. Cosmin Maricari, București: Editura Publica, 2021.
Când alegi o carte cu un astfel de titlu, intuiești instant lipsa convenționalului și te aștepți să afli detalii inedite care să completeze sau să explice bizareriile istoriei. Te poți aștepta cam la orice în materie de teme și de abordare. Ei bine, eu nu m-am gândit chiar la „orice” și pot spune că m-a cam luat prin surprindere. Însă titlul original, în engleză, e destul de explicit.
Așa cum este menționat în subtitlu, cartea conține 111 povești, la care se adaugă o introducere „verde-n față” și un motto: „Ashley, totul s-a terminat între noi” (iar Ashley va fi menționată de câteva ori în carte). Expunerile sunt scurte, succinte, lipsite de detalii… exact cât să ne trezească curiozitatea. După lecturare simți însă nevoia să mai cauți o poză, o altă versiune… simți nevoia de mai mult. Ăsta poate fi un lucru bun!
Fiecare povestire conține o scurtă introducere moralizatoare în care autorul se adresează direct cititorului. Să zicem că amintește niște fapte din istorie pe care le confruntă, prin comparație, cu mentalitatea de astăzi. Autorul extrage anumite curiozități oarecum frivole legate de personaje mai mult sau mai puțin cunoscute și le expune sumar. Încearcă să ne demonstreze că poveștile nu trebuie să fie numai educative, ci și distractive. Mijloacele folosite nu sunt tocmai cele clasice, iar limbajul e mai degrabă colocvial, de aceea textul nu este neapărat un material didactic și mă îndoiesc că lucrarea poate fi considerată o carte de specialitate. Doar dacă nu cădem cu toții de acord că oamenii, oricine și oricum ar fi ei, devin lecții. Dar nu sunt eu în măsură să apreciez asta. Aș spune mai degrabă că textul e o înșiruire de curiozități, de flashuri. Pe de altă parte, poate eu sunt cea care nu rezonează suficient cu tipul acesta de texte gen social media, în care informația vizează doar senzaționalul. Veridicitatea însă este certă, iar umorul este savuros! Așa că poate fi citită ca atare!
Despre autor, Căpitanul, nu știm decât că îl putem găsi pe Instagram și pe Twitter cu username-ul: @SGRSTK. E clar că lumea se schimbă! Tipul are un mod original de a interpreta poveștile și ne convingem rapid de asta, încă din prefață, când ne face cunoscută ideea de bază, în viziunea lui, a basmului „Frumoasa și Bestia”. Cum spuneam… lumea se schimbă! Uneori simt că nu țin pasul cu ea.
Interpretările excentricului nostru Căpitan sunt eterogene, trec de la un domeniu la altul – literatură, istorie, arte, medicină, justiție, tradiții, povești particulare – în aparență, fără vreo ordine anume. E, așadar, o aglomerare de informații despre deschizători de drumuri (alpiniști, eroi…), personalități universale (Regele Pedro al Portugaliei, Edith Wharton, Niccolo Paganini, Ecaterina cea Mare…) și fapte mărunte sau obiceiuri ciudate ale unor anonimi uitați de istorie. Unele sunt interesante, altele par că mi-au mai trecut pe la urechi… dar această înșiruire nu e deloc captivantă și devine chiar plictisitoare la un moment dat.
Sunt în schimb sigură că deși nu se adresează neapărut celor acut interesați de cultura universală, cu siguranță câte ceva tot este de aflat aici.
„Până și snobii pot să învețe câte ceva din istorie, din când în când.” (p. 254)

Iar fiorosul astă de un kilogram mi-a luat în stăpânire biroul și, de câteva zile, îl bănuiesc de spionaj: nu mă scapă din ochi și nu-și dezlipește urechiușa de pe telefon.
Nu ținem pasul cu schimbările din lume, pentru că noi n-am fost învățați să suportăm viteza cu care se schimba lucrurile și lumea.
Parcă un minimum de stabilitate, nu mai are loc în aproape nimic, ceea ce ne obosește teribil, mai ales pe cei născuți înainte de 90..adică și pe mine.😄
Înainte magazinul din colț devenea celebru, sau chiar strada respectivă primea numele acelui butic..acuuum, mă doare capul de atâtea schimbări și modificări de la o zi la alta.
No, scuze că am avut eu viteză în seara asta. 😁
Liniște în sufletul tău, îți doresc ! 😇
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Ce imagine frumoasă ai descris! Deși cred că într-un fel ar putea coexista, noul, care nu e neapărat ceva rău, înlocuiește firescul cu care ne-am acomodat. Și așa cum ai spus, lucurile care ne păreau așezate dispar rând pe rând și fac loc altor forme, în care nu ne mai regăsim. Dar nu avem încontro! Până la urmă găsim noi ceva interesant! 🙂
ApreciazăApreciat de 3 persoane
Bineînțeles că noul este de dorit, dar nu așa.
Parcă acest ritm.. mai repede și mai repede, mai mult și mai mult..nu se mai oprește !
Prea multă agitație iar oamenii parcă se grăbesc spre ceva anume.
Mna, eu sunt din Ardeal, poate aici în această regiune, noi suntem setați să ne mișcăm în reluare. 😄😄😄
Noaptea bună îți doresc !
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Aș spune că Ardealul este un loc în care timpul curge altfel și, cumva, asimilează schimbările fără prea mult zgomot! E fermecător! La fel și oamenii! O zi minunată!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Îți mulțumesc mult pentru apreciere și cuvintele frumoase ! 🤗
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cu drag! 🙂
ApreciazăApreciază
Câine polițist îl facem. 🙂
ApreciazăApreciat de 2 persoane
🙂 Are potențial!
ApreciazăApreciază
Chaque génération vit dans un flux spatio-temporel qui lui est propre et décalé par rapport aux autres générations. Certes, c’est une évidence ; et pourtant, chacun de nous en vieillissant vit cette expérience qui consiste à s’étonner de ne plus identifier correctement les codes et les usages en vigueur. Et de s’étonner, presque de s’amuser que son tour soit arrivé, déjà. C’est troublant. Comme si, après avoir nagé tout à son aise au centre du courant de la rivière, une force mystérieuse nous en écartait pour nous pousser vers la berge.
Bonne fin d’année 🎄🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Yes, at first we try to swim with the current, then we realize that it is more and more difficult and we choose to use only the direct advantages that the changes bring to us. Probably everyone has their own rhythm and motivation. However, I am convinced that regardless of the choice, we lose some of the fun. 🙂 Bonne année et beaucoup de joie !
ApreciazăApreciat de 1 persoană
C’est vrai que l’on perd une partie du plaisir. Alors, la nostalgie, le spleen, la patience et même la lassitude de ce monde viennent compenser la perte de notre jeunesse pour nous rendre la fin plus supportable. Mais peut-être ce n’est pas bien de dire ça.
Très bonne journée 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ceva îmi spune că autorul și-a creat un personaj (Căpitanul), prin care se povestește pe sine prin intermediul micilor narațiuni. Poate mă înșel, nu am citit cartea și nu știu dacă am să o fac.
Dacă stilul e și excentric sau frust, totul e mai vandabil, dar în sfârșit. De fapt, ceea ce voiam să spun e că trimit un pupic și un salut pentru frumusețea de Bijoux 😘 imaginea de final m-a încântat peste poate. 😊
Un an spornic și frumos, vă doresc! 🙂
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Mie mi-a trezit curiozitatea şi îţi mulţumesc pentru prezentare!
De fioros nu zic nimic, că sunt topită de tot.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cu drag! Cât despre monstruleț… e ca o jucărie cu baterii! 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Imi place stilul abordat de Capitan, iar cele 111 povesti, sunt convins ca reflecta mici sau mari evenimente, întâmplari, aventuri, prin care autorul a trecut învatând lectii, prin care, la un momend dat în viata, trecem fiecare, însa, probabil le ignoram ades, considerându-le hazard sau întâmplare, inconstienti ca pot sa fie marcaje ori semnale, pentru a ne feri de neplaceri, de boli sau accidente fizice, sufletesti, spirituale, care sunt rtezultatele evolutiei vietii inteligente naturale, rational-sentimentale reale, sau ale inteligentei artificiale. Merci !
Un an nou magic, relaxant, binecuvântat, în toate aspectele evoluat si luminat de Cuvântul viu, adevarat, drag Suflet minunat !
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mulțumesc tare mult, Iosif, pentru compania ta de pe parcursul întregului an. Sper să ne regăsim și anul viitor mai sănătoși, mai fericiți și mai inspirați! La mulți ani!
ApreciazăApreciază
Multumim de recomandare, nu stiam nimic despre cartea asta. 🙂 Singurul pe care il cunosteam drept Capitanul era Corneliu Zelea Codreanu. 😀 … Ce dulce poate fi micutul rozator!!! ❤
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Exact la el m-am gândit și eu când am văzut cartea. 😀 Iar jucarelul rozator e un zorro în devenire. 🐕
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Titlul are cârlig, iar recenzia ta e pe măsură! De minunea patrupedă ce să mai spun? E adorabilă! ❤
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Daaa, e scumpică foc! Titlul cărții într-adevăr e super catchy, a l’americaine! 🙂
ApreciazăApreciază