
Întâmplător sau nu, tocmai citesc o carte veche de călătorii și mici filosofii: „Străbătând Italia: reflecții”, de Clitus Constantinescu, București, Editura Cugetarea, [1939]. Autorul nu insistă prea mult pe descrierea locurilor, ci încearcă să ne împărtășească modul de viață, frânturi de istorie, esența spiritului italian… așa cum le-a descoperit el în această călătorie. Relatările sunt aproape poetice, încărcate de metafore și de nuanțe filosofice și mai puțin de informații. Se folosește de fiecare situație ivită pentru a-și expune gândurile și părerile într-o manieră pedantă, câteodată pasională, alteori rezervată, dând dovadă de o mare putere de observație și de simț critic. O simplă discuție cu un țăran italian a cărui singură avere materială era haina de pe el, dar care se simțea bogat și fericit pentru că avea o familie mare, îi provoacă autorului nevoia de a face o comparație între Italia (fascistă, la acea vreme) și Rusia comunistă.
Despre Rusia de atunci spunea: „Rusia a înaintat așa cum înaintează o amibă. Nu sabia și pușca au fost armele propriu-zise, acestea întâmplător, ci însăși corpul, însuși structura sufletească slavă a acestui popor. Dovada, de altfel, este faptul că ei nici nu au colonii îndepărtate de corpul poporului rusesc. Ei au înaintat ca o apă care inundă, ca un aluat care se revarsă peste marginile prea joase ale copăii. Rusia a revărsat și a înghițit apoi. Rusia este un lichid în care s-au înecat celelalte popoare. Și vai de popoarele care sunt înghițite de acest popor lichid.” (p. 142)
Însă Italia reprezenta pentru el o „minunată imensitate!”
Și tocmai astăzi, Grecia sărbătorește Ziua Oxi sau Ziua Ohi – Ziua lui NU. Se împlinesc 82 de ani de când, în anii tulburi ai Celui de-Al Doilea Război Mondial, ”minunata imensitate” care forma, alături de Germania și de Japonia, Axa Roma-Berlin-Tokyo a solicitat grecilor permisiunea de folosi, în scop armat, un pasaj de trecere pe granița greco-albaneză. Ultimatumul trimis grecilor de către Benito Mussolini a fost respins de către prim-ministrul Greciei, care a răspuns în franceză – limba diplomației de la acea vreme: „ Alors, c’est la guerre!”, iar localnicii au ieșit în stradă scandând: „Oxi! Oxi!” (Nu! Nu!). Cuvântul „Oxi” reprezintă astăzi sinonimul acelei zile, dar și simbolul eroismului, al demnității și al hotărârii în fața intențiilor invadatoare, oricare ar fi ele. Și așa ajungem la Rusia! Iată-ne iarăși puși în fața unei provocări menite să ne pună la încercare înțelepciunea, curajul, unitatea și puterea de a spune NU. Vom vedea dacă am învățat ceva!
Nu lipseste din vocabularul celor care ne conduc!
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Este OHI. Unele transliterări folosesc x pe principiul că în greacă, precum în rusă, litera X se citește H. Totuși, fiind vorba de transliterare în literele altui alfabet, ar trebui transcris așa cum se citește, nu cum se scrie, că atunci iese un alfabet hibrid…
Mai jos ai două cântece ale Sofiei Vembo, o cântăreață grecoaică din perioada aceea, pe care le pun întotdeauna pe FB de Ziua Marelui Nu.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Ce melodie emoționantă! Mulțumesc! 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Interesant. Mulțumesc de text și de referință, nu știam lucrarea respectivă. Cu atât mai interesantă comparația dintre Italia fascistă și Rusia comunistă cu cât lucrurile au luat-o într-o direcție care în anul 1939 era cu totul neașteptată.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Am căutat autorul și am mai găsit câteva scrieri, dar toate apărute până la mijlocul anilor ’40. A mai colaborat pe la câteva reviste, dar cred că și-a schimbat teoriile – cu siguranță, acestea nu au mai fost „apreciate” după război. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Foarte interesant! Îţi mulţumesc!
Hm… oare noi suntem capabili de acel mare „NU”?
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Am putea fi surprinzători! 🙂 Mulțumesc și eu!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ma întreb daca liderii lumii moderne si contemporane, sunt constienti si/sau responsabili de valoarea juramintelor si promisiunile lor, (atunci când sunt alesi de popor) care întotdeauna, sau de cele mai multe ori, le fac cu mâna pe Biblie (Sfintele Scripturi) sau se bazeaza doar pe puterea pozitiei si al „argintilor” murdari de care dispun dupa ce sunt alesi de masele credule…?
„Aţi mai auzit iarăşi că s-a zis celor din vechime: ‘Să nu juri strâmb; ci să împlineşti faţă de Domnul jurămintele tale.’
Dar Eu vă spun: Să nu juraţi nicidecum; nici pe cer, pentru că este scaunul de domnie al lui Dumnezeu;
nici pe pământ, pentru că este aşternutul picioarelor Lui; nici pe Ierusalim, pentru că este cetatea marelui Împărat.
Să nu juri nici pe capul tău, căci nu poţi face un singur păr alb sau negru.
Felul vostru de vorbire să fie: ‘Da, da; nu, nu’; ce trece peste aceste cuvinte vine de la cel rău.”
Un weekend magic, minunat si relaxant, în toate aspectele binecuvântat alaturi de toti cei dragi, Sufletului tau frumos!
ApreciazăApreciază