O liniște!

Ion Jabinski

Lipsită de instinctul critic, nu pot să evaluez arta altfel decât, precum orice profan, la nivelul simțurilor. Și cum simțurile nu au o unitate de măsură, aproximez folosindu-mă de intensitatea propriilor senzații, trăite cu ocazia acestei neașteptate expoziții.

De sub masca pe care mi-am așezat-o regulamentar peste aproape toată fața (abia m-am recunoscut când am găsit fotografia pe internet 🙂 ), încerc să extrag o primă impresie. E o expoziție cu lucrări realizate de artiști plastici basarabeni, iar acest detaliu adaugă un plus de fior (un fel de vinovăție pentru strâmbătatea, încă acceptată, a istoriei). Tema colecției este inspirată de atmosfera rurală dintr-un Muzeu al Satului Românesc. Școala basarabeană de pictură e specială, unică în felul ei, pentru că putem intui în lucrările artiștilor ceva familiar (poate românescul), ca un contur imprecis, imposibil de definit.
Admir nuanțele calde,  gălbui, verzi,  roșiatice care se luminează sau se întunecă sub atingerea pensulei. Fiecare pânză e o liniște netulburată nici măcar de perspectiva toamnei care se apropie.

Și da, numai mâna unui om frumos poate lăsa o urmă atât de luminoasă!

11 gânduri despre „O liniște!”

  1. Da, schimbările nu sunt totdeauna așa cum ne-am dori, ai dreptate. În zilele noastre sunt mulți care se mută sau își iau și o căsuță la țară ca să guste nu numai din darurile pe care le poate oferi natura dar încearcâ să păstreze ceva din simplitatea aceea frumoasă și o anume libertate 🙂

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu