Pravilele carantinești

„Nemo censetur ignorare legem”
20200424_100438Oricât de nouă pare această situație pentru noi, carantina nu era tocmai necunoscută țărilor române. În volumul „Acum o sută de ani – 1835” de C. Gane, publicat în 1935, la editura revistei Libertatea din București, am  găsit o mențiune despre „Măsurile Obștești pentru Slujba Carantinelor” și modul în care acestea se aplicau celor care intrau în țară. Autorul ne povestește, în dulcele grai al începutului de secol XX, o întâmplare petrecută în toamna anului 1835:
<<Nemo censetur ignorare legem.
Iată un principiu de Drept pe care Vodă Alexandru Ghica, om învățat, pare a-l fi cunoscut.
Toamna trecută se întâmplase un bucluc în ținutul Romanațului. Dumitru al Stoianei logofetesei din satul Ciulei călcase „pravilele carantinești prin tainica trecere peste Dunăre în Turcia, fără a face legiuitul termen al carantinei”.
Cu un an în urmă, Domnitorii ei înseși, Ghica și Sturdza, făcuseră această plictisitoare carantină, când se întorseseră de la Constantinopol cu beratul lor voevodal. Și iată că un Dumitru al Stoianei găsise cu cale să-și vadă de treburi în Bulgaria și apoi să se întoarcă liniștit acasă, fără să se stingherească de carantina domnească. Ocârmuirea, în urma unui denunț al vreunui prieten, puse mâna pe el și-l trimise în judecata Divanului. Dar acesta, Înaltul Divan din București, hotărî că potrivit art. 32 din Măsurile Obștești pentru Slujba Carantinelor, Dumitru al Stoianei nu era vinovat, de oarece numitul articol glăsuia că „locuitorii țărani ce încă nu cunosc pravilele carantinești, dovedindu-se călcători, vor fi trimiși ocârmuitorului județului, căruia să se dea chezășie că nu vor mai face asemenea fapte.„>> (pp. 145-146)

11 gânduri despre „Pravilele carantinești”

 1. Acest lucru este foarte interesant și au fost folosite măsuri stricte în astfel de situații încă de pe atunci! Odată ce au fost încălcați, au fost trimiși „la guvernatorul județului pentru astfel de lucruri”. Întreb ce se va întâmpla cu astfel de persoane? Pare că ar fi luat aceste probleme foarte serios și pedeapsa va fi aplicată și care ar putea fi asta? Dacă îmi puteți da mai multe idei cu privire la măsurile luate, anunțați-mă și nu mă îndoiesc că oamenii au avut lucrurile mult mai greu înainte cu vremea noastră acum! Multe dintre noi tipurile moderne suntem răsfățate până la lacrimi și dacă ar trebui să trăim cu adevărat o viață aspră, am plânge!
  Va multumesc foarte mult si aveti grija va rog draga!
  Lorenzo!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Întrebarea ta m-a provocat să caut în documentele legislative vechi. 🙂 E interesat că la 1834, anul în care s-a petrecut întâmplarea din textul meu, era în vigoare un regulament (de pe la 1831-1832) prin care se impunea carantina pentru stoparea epidemiei de ciumă și holeră. Se instituise carantina numai pe granița de sud, pe malul stâng al Dunării, iar acolo se organizaseră câteva puncte de trecere, unde erau verificați cei care intrau în țară. Astfel, fiecare călător era consultat de un doctor, iar dacă era sănătos i se luau hainele, toate lucrurile personale și mărfurile, care se dezinfectau temeinic. Călătorul era apoi îmbăiat și îmbrăcat în hainele de carantină și era cazat timp de patru zile în stabilimentele de lângă graniță. Dacă nu prezenta niciun simptom, în cea de-a cincea zi i se dădeau lucrurile curățate și un bilet de carantină (un fel de adeverință medicală) și ii era permis să intre în țară. Dacă nu era suficient spațiu pentru a fi cazat fiecare călător într-o cameră, atunci numai cei veniți în aceeași zi erau cazați în aceeași cameră, dar niciodată doi oameni intrați în țară în zile diferite nu împărșeau aceeași cameră. Cei care erau infectați nu erau primiți în țară. Toate mărfurile erau și ele supuse carantinării, unele chiar și până la 42 de zile. Se permitea organizarea câtorva târguri comerciale la graniță, pentru schimbul de mărfuri, dar acestea erau organizate astfel încât locuitorii de peste Dunăre să nu intre în contact direct cu cei de pe malul drept, iar monedele se țineau în oțet.
   Cei care intrau în țară fără a trece prin carantină erau trimiși la ocnă pe viață. Cei care nu dădeau toate lucrurile la dezinfectat, reluau carantinarea. Cei care se atingeau de lucrurile vreunui carantinat, erau și ei trimiși în carantină. Dacă vreun călător încerca să treacă cu forța „cordonul sănătății”, santinelele aveau ordin să-l împuște. De asemenea, santinelele care îi lăsau pe călători să treacă fără a fi carantinați, erau, în funcție de gravitatea faptei, sancționați cu pedepse corporale sau chiar codamnate la moarte.
   Personajul nostru a scăpat deoarece a invocat faptul că nu cunoștea existența acestei legi, iar un avocat dibaci a reușit să convingă judecătorul. Norocosul! 🙂

   Apreciat de 4 persoane

   1. Vă mulțumesc foarte mult pentru că obțineți aceste informații concise, este foarte interesant, mai ales că acum avem o pandemie globală și știm cât de grav a fost încălcarea legilor sau a regulilor de carantină atunci, chiar dacă nu aveau știința sofisticată pe care o avem astăzi au făcut încă o treabă bună folosind bunul simț și cunoștințe de bază despre controlul bolilor infecțioase microbiene cu succes. Și să știi că crearea acestor legi a fost tratată foarte sever în cazul celor care au încercat să evite reglementările aflate în închisoare pe viață demonstrează cât de serioși acei oameni au luat responsabilitatea de a preveni răspândirea bolilor. Pot vedea clar că, dacă am avea conducători și funcționari guvernamentali ca cei din ziua de azi, nu există niciun dubiu mulți oficiali corupți ca noi, aici, în America, cum ar fi Adam Schiff sau Nancy Pelosi, care au pierdut atât timp și fonduri plătitoare de taxe. alcătuind acuzații false pentru a-l prinde pe președinte pentru a putea să-și asume deplin puterea pentru ei înșiși, cred că ar fi fost deja executate, dar întregul sistem este poluat și sper că țara dvs. nu are atât de multă corupție internă ca noi aici. Bine că personajul tău nu a primit o pedeapsă severă! COVID-19 nu există prea multe cazuri acolo sau este din ce în ce mai bun sau mai rău acum? Apreciez acest ajutor în a înțelege mai bine acest lucru și acesta este un mod mult mai plăcut de a afla mai multe! Ai o seară foarte bună acolo și din nou apreciez foarte mult acest lucru! Dumnezeu să vă binecuvânteze prietenul meu!
    Toate cele bune, 🙂
    Lawrence

    Apreciat de 1 persoană

     1. Mulțumesc dragă Doamnă Prietenă! Ah, da, vedem ochi în ochi pentru a vedea despre aceste lucruri! Sunt fericit să te cunosc și să te rog Dumnezeu să te binecuvânteze acum și mereu! Mulțumesc pentru urările de bine și sper tot la fel pentru tine; bucurându-vă de weekendul cu familia și făcând ceea ce vă păstrează în siguranță și fericit!
      Salutari,
      Lorenzo

      Apreciat de 1 persoană

 2. Acest lucru este foarte interesant și au fost folosite măsuri stricte în astfel de situații încă de pe atunci! Odată ce au fost încălcați, au fost trimiși „la guvernatorul județului pentru astfel de lucruri”. Întreb ce se va întâmpla cu astfel de persoane? Pare că ar fi luat aceste probleme foarte serios și pedeapsa va fi aplicată și care ar putea fi asta? Dacă îmi puteți da mai multe idei cu privire la măsurile luate, anunțați-mă și nu mă îndoiesc că oamenii au avut lucrurile mult mai greu înainte cu vremea noastră acum! Multe dintre noi tipurile moderne suntem răsfățate până la lacrimi și dacă ar trebui să trăim cu adevărat o viață aspră, am plânge!
  Va multumesc foarte mult si aveti grija va rog draga!
  Lorenzo

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: