Berlinul magic!

DSC09527 - CopyUneori simt că Dumnezeu mă iubește, pentru că altfel nu-mi pot explica cum de am ajuns pentru prima dată la Berlin acum 5 ani, fix în perioada în care Germania sărbătorea 25 de ani de la căderea tristului zid. Mi-amintesc, și acum cu aceeași mirare, plimbarea pe străzile Berlinului, moment în care am avut senzația că pur și simplu m-am teleportat acolo. Mi se ștersese cu totul din minte călătoria, iar sentimentul că aparțin acelui loc, pe care nu-l mai văzusem, nu m-a părăsit nicio clipă. Mi-a părut atât de firesc acel Alte Zeit Kneipe – barul atmosferic cu ferestre care filtrau în mod magic lumina și cu pereții tapetați cu poezii și fotografii înrămate…  acel “Let it be” cântat a cappella lângă ruinele bisericii Kaiser Wilhelm… râul Spree care lovește, pe alocuri, “venețian” clădirile impunătoare de pe margine…

ÎDSC09453n Pariser Platz, lângă Poarta Branderburg erau amplasate ecrane uriașe pe care rulau înregistări vechi ce prezentau dramele zidului. De altfel, Berlinul era din nou împărțit în două, separat de data aceasta de mii de baloane albe, luminoase, care urmăreau traseul fostului zid. Blocurile masive de piatră erau acum înlocuite de o graniță de lumină. Era o lecție despre noi înșine: ce punem între noi atunci când cad zidurile separării? Pereții urii,  reci și bolovănoși sau păstrăm lumina neuitării ca o lampă de veghe?

Am lăsat la Berlin o parte din mine, dar știu că și dacă m-aș întoarce nu aș mai regăsi-o.  Pe atunci eram oamenii pe care mi-ar plăcea să-i reîntâlnesc, să împart cu ei amintiri, glume,  fantezii … și să cutreier străzile Berlinului noaptea, după ce am pierdut și ultimul metrou.

 

19 gânduri despre „Berlinul magic!”

 1. Tare fain! Berlinul e locul unde-mi doresc să ajung de mai mulți ani și încă nu am găsit Prilejul Cel Bun. Ce bine trebuie să fi fost acolo, am simțit din sinceritatea rândurilor. Ai zice că totul s-a aliniat perfect – atmosfera, muzica, baloanele albe, senzațiile. Minunat! Acum, după 5 ani… iar mi-am amintit de Berlin. Prin ceea ce ne-ai oferit azi. 🙂 mulțumim!

  Apreciat de 1 persoană

 2. O amintire care v-a marca multe generatii de acum încolo, mai ales al celor care le-au experimentat. Am avut sansa sa ajung în Berlin si înainte de demolarea zidului, si dupa, iar la poarta Brandemburg din Est, (dinaintea erei noastre 🙂 ) era o fâsie lata de câtiva zeci de metri, care tinea vizitatorii din blocul comunist, departe de zid.
  Un sfârsit si început de saptamâna linistit si binecuvântat cu bucurii si pace în toate, Suflet drag !

  Apreciat de 1 persoană

  1. Zidul nu mai este, cel puțin nu în forma lui fizică, dar replici ale lui Checkpoint Charlie încă ne mai separă. De acolo a pornit tot ce a urmat și mă bucur că am trăit acel moment și că am ajuns în această viață să văd o parte din Europa noastră frumoasă cu istoriile ei triste sau eroice. Încă o săptămână minunată și…. liberă. 🙂

   Apreciază

 3. E o bucurie să ne găsim de fiecare dată și să descopăr articole despre oameni, locuri, evenimente despre care altfel ne-ar fi foarte greu să aflăm. Mulțumesc și eu pentru toate postările interesante, făcute cu multă dragoste. Mulțumesc și pentru cuvintele frumoase! ❤

  Apreciază

 4. Berlinul ocupă un loc special în inima mea. Reprezintă voința indomabilă a poporului german, care a ales să lupte înapoi, să se reunească și să se ridice din cenușă. Am vizitat Berlinul anul trecut. Pe întreaga durată a șederii mele la Berlin, am putut simți mușchi de gâscă pe pielea mea.
  Mulțumesc mult doamnei pentru că ați împărtășit frumosul articol și imaginile din Berlin.. ❤ 🇩

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: