Obscurantism

IMG_7880Indiferent cât de lungi sau scurte îți sunt drumurile, cât de cotidiene, personale sau complicate îți sunt motivele, ajungi să depinzi de cei din jurul tău, de persoane anonime care se interpun sau îți condimentează călătoria. Și asta nu este o problemă, este de fapt o condiție a conviețuirii. Gradele noastre de relaționare cu necunoscuții oscilează undeva între ignorare și respect. Probabil toleranța, sora mai elevată a bunului-simț,  ar fi termenul de mijloc, care ar descrie cel mai bine felul nostru de a ne poziționa în raport cu ceilalți. Cedăm cu ușurință și facem concesii fără a avea sentimentul pierderii, atunci când în cel pentru care o facem intuim unul asemeni nouă, capabil să înțeleagă, să aprecieze, să tolereze și să întoarcă gesturi. Doar că … Am sentimentul că trăim într-o era a obscurantismului. Prea puțini mai fac efortul de a-și alege cuvintele atunci când vor să transmită ceva, iar din ce în ce mai rar – spre deloc- vezi că cineva se scuză că a scris sau tastat greșit. Mă gândeam, de-a râsu-plânsu’, că acum câțiva ani când apăruseră site-urile de comunicare online instant, o mare parte dintre utilizatori adoptaseră stilul „fast-writing” (să zic așa!?) în care cuvintele erau atât de prescurtate încât ajunseseră să nu mai aibă vocale. Acum, dacă urmărești o listă de comentarii pe facebook, nici măcar acele cioturi de cuvinte nu le mai găsești, totul se rezumă la postarea unor imagini animate care înseamnă cam tot ce pot să „comenteze” cei care participă la discuție. Adevărul este că dintre cele doua situații, mi-ar fi greu să aleg una ca fiind mai bună decât cealaltă.

Uneori cred că dintre toate pierderile pe care le-a suferit nația noastră prin degradarea educațională din ultimii ani, cea pe care o resimțim cel mai des este dispariția bunului-simț. Mergi pe stradă și e imposibil să nu auzi o vulgaritate, să nu vezi o lipsă de decență și de respect la orice pas, să nu simți ostilitate.  Mă întreb spre ce va duce această stare de înapoiere culturală pe care, personal, n-am mai observat-o la amploarea de acum.

Am senzația mersului înapoi și asta îmi dictează astăzi starea de spirit.

2 gânduri despre „Obscurantism”

  1. Va veni ziua în care vom căuta bunul simț cu felinarul, precum căuta Diogene un om cinstit. Limbajul este într-o continuă degradare, în curând nu vom mai comunica prin cuvinte, ci prin onomatopee. Fain blogul, încă îl răsfoiesc, aștept să ajung la jurnalele de călătorie. Poate că pare ciudat să primești aprecieri pentru postări de acum un an, dar eu chiar citesc fiecare articol ale blogărilor pe care îi găsesc interesanți. Am observat că se practică schimbul de aprecieri gratuite între blogări, doar de dragul de a avea cât mai mulți urmăritori, aceștia își vor da între ei apreiceri din oficiu. E păcat, și denotă o lipsă de respect reciproc atunci când apreciezi un articol fără măcar să îl fi citit.

    Apreciat de 1 persoană

  2. Mulțumesc pentru vizită și pentru apreciere! Am ales să folosesc blogul pentru că îmi place să descopăr recomandări de lectură sau de călătorie (dezinteresate), să citesc încercări literare sau doar gânduri nepublicate (încă) și, mai ales, pentru că sunt o persoană descriptivă, iar acesta este modul meu cel mai potrivit de exprimare. Și exact cum spui tu, există bloguri pe care le citesc cu mult interes și abia aștept să apară o nouă postare. Și toate astea mă ajută să evit… obscurantismul. 🙂

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s